Слухът на моето бебе

Вашето бебе ще може да чува съвсем добре още от деня на неговото раждане. Всъщност бебето може да чува още в утробата. С израстването на бебето ви, то ще използва слуха си, за да си набавя информация за всичко, което се случва в заобикалящия го свят. След като ви запознахме с развитието на зрението на бебето през първата година, сега идва ред и на слуха.

Слухът на моето бебе

В тази публикация ще ви запознаем как се развива слуха на бебето през първата година, как да го насърчавате да ви слуша и как да откриете евентуални проблеми.

Кога моето бебе ще може да чува нормално?

Слухът на вашето бебе ще бъде напълно развит в края на първия месец. Независимо от това, на него ще му трябва повече време за да започне да реагира и разбира всички неща, които чува.

Как се развива слуха на моето бебе?

Както вече отбелязахме – слухът на бебето е достатъчно добър още при неговото раждане. Все пак е препоръчително да наблюдавате промените през първата година:

Новороденото

От самото раждане, бебето ще обръща внимание на гласове и шумове, особено на по-пронизителните. То също така ще реагира на познати звуци, като вашия глас или песните, които му пускате за приспиване. Възможно е да се стресне от по-силен шум (да речем пляскане с ръце, кихане и др. подобни) и да заплаче.

Тримесечно бебе

През третия месец, частта от мозъка на бебето, която отговаря за слуха, говора и обонянието ще стане по-възприемчива и активна. Тази част се нарича темпорален лоб. Когато вашето бебе чуе гласа ви, може да се обърне към вас и да ви изгука нещо в отговор.

Бръщолевенето и слушането може да се окажат трудна задача за тримесечното ви бебе. Ако то престане да ви обръща внимание, докато му говорите или просто загуби интерес, не е задължително причината да е, че не ви чува, по-вероятно е просто да му е станало скучно.

Четиримесечно бебе

През четвъртия месец вашето бебе може да реагира по-въодушевено на различни звуци и да се усмихва когато чуе вашия глас. Може да започне да наблюдава устата ви съсредоточено, докато говорите и да се опитва да казва отделни съгласни като „м“, „б“ и др.

Шестмесечно бебе

Между шестия и седмия месец, бебето ви ще осъзнае напълно от къде идват конкретните звуци и ще се обръща мигновено, ако чуе нови. Също така то ще може да различава много тихи звуци, при условие, че не бъде разсейвано.

Дванадесетмесечно бебе

В края на първата година, вашето бебе ще може да различава любимите си звуци и ще се опитва да ги имитира.

Как мога да насърча моето бебе да ме слуша?

Вие може да направите много, за да помогнете на бебето си в опознаването на нови за него звуци. Започнете с приспивни и детски песнички.

Вашето бебе ще се наслаждава на различни звуци и музика и не е задължително да се ограничавате само до бебешка музика. Спокойно може да споделите с вашето бебе своята любима музика.

С времето ще забележите как бебето започва да развива свой собствен вкус към музиката, която му пускате. Също така е възможно конкретни шумове (например тиктакащия часовник, мелодията на телефона ви) да се сторят изключително забавни на детето ви.

Четете на вашето бебе – макар, че в началото то няма да разбира, това ще му е от полза в бъдеще. Да ви слуша, докато говорите също е от полза за него.

Колкото повече говорите и четете на бебето си, толкова повече звуци то ще научи и по-бързо ще започне на свой ред да говори.

Как мога да разбера, ако бебето ми има слухови проблеми?

Напълно нормално е бебето ви да не се събуди от звъна на телефона или дори лая на кучето – то се нуждае от сън и трябва да си го набави.

Когато бебето ви е събудено и внимава, то трябва да се стресне от силен и неочакван шум – например пляскане с ръце. Също така трябва да се обърне към вас, когато чуе вашия глас и да реагира на звуците около себе си. Имайте предвид, че ако бебето ви е настинало или има възпаление на ушите, временно е възможно да не чува добре.

Педиатъра на вашето бебе ще проведе базови тестове за да провери дали то чува нормално. Дори ако според него тестовете са в рамките на нормалното, но вие се притеснявате, не се колебайте да се консултирате със специалист УНГ.

Проблемите със слуха не са често срещани, но все пак имайте едно наум, ако някое от следните условия е налице:

  • Бебето е било в кувьоз след раждането
  • Майката е прекарала шарка по време на бременността
  • В семейството ви има човек с нарушения в слуха

Както сами може да се уверите, в рамките на 1 календарна година, с вашето дете ще се случат удивителни неща! Бъде до него и извървете заедно този път! Не забравяйте да документирате всеки един значим момент в дневника на вашето бебе!

Ако тази публикация ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне по-долу. Благодарим ви!

Facebook коментари

Публикувано в Бебе, Дневник бебе, Здраве, Развитие на бебето с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

или се регистрирайте. Може да коментирате и като гост.

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>